Voorkant programmaboekje 8 1 2023

Vordense Kasteelcross mag het veldritjaar dit keer openen 

Veldrijders gaan in Vorden de strijd aan op zondag 8 januari

Door Luuk Stam

VORDEN – Het is even wennen voor de leden van de organiserende wielervereniging RTV Vierakker-Wichmond. Vaak konden ze in het begin van een nieuw jaar al terugkijken op hun Kasteelcross in Vorden. Die stond voor de twee stille coronajaren steevast in de laatste week van december op het programma. Nu ligt de jaarwisseling al achter ons, maar staat deze nationale veldrit nog voor de deur. Op zondag 8 januari is het zover.

Het is voor het eerst sinds de editie van december 2019 dat de Kasteelcross weer verreden wordt. In 2020 en 2021 ging er vanwege corona een streep door het evenement. Nu staan alle seinen op groen voor de achttiende editie. Al stond de overvolle kalender van wielerbond KNWU – mede veroorzaakt door het feit dat zowel eerste kerstdag als nieuwjaarsdag op een zondag vielen – een nationale cross in Vorden in december in de weg. De RTV Vierakker-Wichmond besloot daarom uit te wijken naar januari. “En dat vonden we helemaal niet zo erg”, zegt clubman Rudi Peters. “Je bent er rond kerst altijd heel druk mee, nu was er die dagen iets meer lucht.” Daarnaast valt de wedstrijd in Vorden nu precies een week voor het Nederlands Kampioenschap veldrijden in Zaltbommel (14 en 15 januari). En dus is er de hoop dat heel wat veldrijders deze cross als laatste test zullen gebruiken.

Programma 
Start en finish liggen zondag zoals altijd op de Schuttestraat. Er staat rondom het kasteel een breed scala aan wedstrijden op het programma. Om 11.00 uur bijten de mannen van de Masters 40-plus het spits af, de hoofdmaaltijd wordt om 15.00 uur opgediend in de vorm van de wedstrijd voor elite en beloften mannen. De elite en beloften vrouwen beginnen om 14.00 uur aan hun wedstrijd. Ook komen verdeeld over de dag de mannen en vrouwen in de categorieën nieuwelingen, junioren, amateurs en sportklasse in actie.

Hoewel inmiddels heel wat veldrijders zich hebben ingeschreven voor de wedstrijden, waren er bij Peters en zijn clubgenoten hierover de voorbije weken nog wat zorgen, vooral vanwege een KNWU-regeling die per 1 januari van dit jaar is ingegaan. “Renners mogen zich nu pas inschrijven voor een wedstrijd als ze de licentie voor het nieuwe jaar binnen hebben”, verklaart Peters. “Daardoor waren er minder voorinschrijvers. En ik denk dat er op het allerlaatste moment nog heel wat inschrijvingen bij zullen komen.”

Regiorijders
Om kleine startvelden te voorkomen, zijn uit voorzorg verschillende categorieën samengevoegd, zij zullen tegelijkertijd hun wedstrijden afwerken. Zo starten twee minuten na de elite en beloften mannen – om 15.02 uur – ook de mannen in de categorie amateurs / sportklasse. “Op deze manier proberen we ook zoveel mogelijk crossers de kans te geven om hier in actie te kunnen komen”, zegt Peters. “We hopen met name de wedstrijdrijders uit de regio hiernaartoe te halen, want zij kunnen zich hier op nationaal niveau laten zien.”

De 67-jarige Peters is zelf al sinds jaar en dag verknocht aan de wielersport. “Het veldrijden is een heel goede manier om in de winter je conditie te handhaven”, stelt hij. “En je bent in de natuur, het is heerlijk om te doen. Daarbij is het parcours hier in Vorden prachtig, er zit van alles in. We zetten weer een tent neer voor de koek en zopie. De voetbalvereniging stelt de kleedkamers beschikbaar, we mogen de werkplaats van het schildersbedrijf aan de overkant gebruiken voor de uitgave van de rugnummers en sponsoren blijven ons trouw steunen. Dat iedereen zo meewerkt, dat is heel mooi. Wij zijn blij dat het weer kan.”

Stond in contact Bronckhorst Noord.